Ozujak 2023.

S jedne strane snalazimo se u vodi (u Ribljem dijelu neba), s druge strane gorimo (ili se borimo) u Ovnovskom dijelu neba. Generalni savjet za ozujak 2023. bi bio “keep calm / take no shit”.  Mjesec cemo pamtiti kao bitnu smjenu problema i ukazanje nebeskih trendova bitnih za citavu godinu (a i duugo preko toga). Pa ajde da vam pokusam prevesti s neba nesto korisno.. da dobro iskombinirate vodu i vatru.

GDJE PLIVAMO ILI PLUTAMO
Dio zivota gdje zivimo princip Riba je onaj gdje smo “najblizi Bogu” i gdje (kad uhvatimo dobar val) spajamo nebesko s ovozemaljskim i ostvarujemo snove. Tu nam je default prepustanje i tu smo skloni negiranju problema dok se ne nadjemo u moru kaosa (slicno vrijedi i tamo gdje vam je pri rodjenju bio Neptun). Da bi odrzali te vode cistim, tu treba s vremena na vrijeme primijeniti racionalnu diskriminaciju (sasvim suprotna vibra Djevice). Sto su mnogi (sudeci po stanju svijeta – sto se sve vjeruje i trpi) zanemarili zadnje desetljece otkad nas u Ribama nadahnjuje (obmanjuje ili utapa) Neptun
Ovaj pun Mjesec u Djevici (7.3.) je reflektor na stanje na toj zodijackoj osi Djevice/Ribe. Jasnije je jesmo li u dobrom omjeru reda i kaosa, vodimo li racuna o fizickom i psihickom zdravlju, rjesavamo li probleme (ili trpimo predugo u tisini). Kome tu treba zivotno (a ne samo godisnje) pospremanje – eto dodatne pomoci odozgo u vidu pocetka Saturnovog trogodisnjeg tripa kroz Ribe.

ozujak 2023.Do 2025. odrastamo (krizom, opterecenjem, limitiranjem) u Ribljim temama .. sto smo zadnji put imali priliku od 1994. do 1998. Riblje teme: vode, mora, obalne povrsine, prirodne sile, masovne pojave, svemir, misterije, glazba, umjetnost, prosvjeta, religijske i humanitarne institucije, zatvori, bolnice, zdravstvo, ljekovi, ovisnosti, kemikalije, nafta, psiha, zrtve, izbjeglice.
Znate vec Saturn, nema sumnje da izgnjavi ..ali u nosenju s problemima ojacamo i postignemo nesto sto nismo nikad ili barem zadnjih 29 godina. Dakle, dok nemate razloga za negativnost – budite pozitivni oko ove nebeske promjene.. mozda vam se svidi kad se Saturn u vasem Ribljem dijelu neba/polju ukaze kao nesto od sljedeceg:
– strpljenje i izdrzljivost u naporima 
– spoznaja da ste postali autoritet (u temama tog polja) 
– odlucnost za konkretniju “gradnju” od gradnje kula u zraku 
– svrsishodnije usmjerenje maste/ vjere / empatije/ kreativnosti / intuitivnih sposobnosti
– trezvenost / ili rehab, discipliniranje glede losih navika (samosazaljenje, zavaravanje, alkohol, opijati, sedativi) 
– ispravljanje nepravde / oprost / prihvacanje / prilagodba u stvarima od kojih ste bjezali   
– ozbiljnije dozivljavanje snova, misterija, drugih dimenzija, psihe (i rad na tome)

Father Time u Ribama nece biti tako strog (kao sto je bio zadnjih sest godina u znacima kojima vlada). Osim kad naidje na ljenost, indolenciju, negiranje realnosti i nedefiniranost – tad ce lekcije imati tezinu. Ali ce i odluke o voljnom discipliniranju / postavljanju granica kaosu, eskapizmu, povjerenju ili zrtvovanju – imati trajnost. Ako vas ova racionalna Luna ne prebaci na takav kolosijek, Mars ce oko 30.3. isporuciti dodatnu volju i odlucnost za bilo sto sto vam je do tad bilo pretesko.

GDJE GORIMO ILI SE BORIMO 
Gorimo u glavi i borimo se za naprijed.. i to u dijelu zivota gdje zivimo znak Ovna.  Na globalnom planu ozujak 2023. je vrlo rizican.. svi bi osvajali, ratovali i vladali.. a autoriteti (Saturn) su Riblji (iracionalniji, zbunjeniji, senilniji ili tko zna na cemu). To u bozje ruke. Svijet se kvari pojedinac po pojedinac, pa se tako i popravlja. A na individualnom planu “tko sam sto sam” osvjestenja ozujka pokrenuti ce brze i zestoke promjene i proboje cak i kod onih koji su se dali uvjeriti da za to nisu sposobni.
Centralna figura guzve u Vatri je momentalno Chiron – sto znaci da se za naprijed borimo prvenstveno sa sobom. I treba to ne pretvoriti u rat protiv sebe. Jupiterovo (ekspanzija) primicanje Chironu (ranjivost) je rijetka (zadnji put 1976te, sljedeci put 2070te) prilika za shvacanje i nadvladavanje osjecaja slabosti, podbacaja, nepripadanja.. koji kad tad izvire koliko god ih prikrivamo ili kompenziramo (mahnitom aktivnoscu, reaktivnoscu, “mogu sam/a”, ekstremnom nezavisnoscu). Prilika za pocetak ekstremne iskrenosti prema sebi i drugima.. i bitan portal prema istinskom vjerovanju u sebe. 
Ovaj susret (precizno 9.3.) je i jedan od onih kad srecemo one koji nam mogu pomoci (s povredama uma, duse ili tijela). Sirenje percepcije prema ozdravljenju nekad ne ide bez boli .. ali sloziti cete se da je “cupanje flastera” da se rana moze ocistiti, dugorocno puno zdravije od pretvaranja da je sve ok.

I tocno (11.3.) kad nam treba nesto da nas podigne i motivira – to cemo dobiti. Mars zavrsava sa teritorijem gdje se mota od lanjskog ljeta.. i mogu poceti sasvim nove stimulacije. Ako od jeseni mozgate o nekoj “tko je tu lud” situaciji ..ili sami sebe sabotirate na neki nacin – prilika za jasnocu ili rjesenje slijedi 14.3. Nek je i preko jos jedne zbunjoze ili konflikta – spremni ste (jer ste ove zime bolje povezali volju i jezik).  Ovaj dan zabiljezite i kao jedan od onih kad ne treba vjerovati nista sto cujete/procitate (dok dobro ne provjerite).. i u kojem je pozeljno pripaziti na vozila i uvjete na cesti i moru.
Nakon 19.3. “keep calm” je nemoguce:  Merkur i Sunce se bacaju u vatru, energija se dize, prevladava stav “znam tko sam, aktivno istrazujem zivot i izazovi me cine zivim”. A upravo takav stav (vjera u sebe i petlja) je recept za razvoj i blagostanje sljedeca dva mjeseca dok nam je Jupiter u Ovnu.
Istovrsni uzbudljivi progres na snazi je (punom parom) sve do 17.5. a najspremnijima i onima slobodnih ruku smijese se pobjede kakve nisu imali desetljece. Vjerujte u sebe i usmjerite se maksimalno na ovaj dio neba. Ali upravljajte svojom vatrom: slijedite entuzijazam i moralni kompas – ne ego.
To ce biti teze u danima kad Mars mijenja znak. Ako ste vise Yang (aktivni, temperamentni) od 21. do 25.3. ne mahnitajte nego budite spremni na promjenu motivacije i tema koje frustriraju. Mars ima svojih mana u znaku Raka, ali nakon osam mjeseci naprijed-nazad u Blizancima .. sve je dobrodoslo ;-).  Kome je bilo zestoko ili naporno od kraja travnja do sredine lipnja 2021. kad smo zadnje zivjeli ovaj emo/domoljubni/defenzivni Mars, nek se spremi na isto od 25.3. do 21.svibnja.
Ako ne znate gdje vam je vrijeme da budete vise svoji i/ili pocnete iznova, obratite paznju na dane kada ce vam se to pojasniti: 10.3., par dana nakon 21.3./ Ovnovskog Mladjaka, te na 28.3. i 11.4. Ili se javite meni (kontakt tab gore lijevo), dogovorimo termin i ja vam pojasnim. 🙂

BOTOVI I REVOLUCIJE
S vatrenim proljecem stize i najznacajnija promjena: Pluton 23.3. napusta znak Jarca gdje nas mori od 2008. Ali taj njegov prelazak u “sve je moguce” Vodenjacki dio neba (jednom u 248 godina) ce u ovoj godini biti samo najava – do lipnja cemo tek zaviriti u ono sto ce se drasticno mijenjati u sljedecih dvadeset godina. U ostatku godine i kroz cijelu 2024. Pluton se i dalje vraca u znak Jarca.. da se dovrsi demoliranje starih sistema, struktura, modela upravljanja, i da se pokaze tko je u grabezi za moc uzeo u obzir opce dobro, a gdje ce se destruktivnost vratiti (s kamatama). 
Podsjecam da je Plutonov stil kontrola i dominacija, pa onda transformacija. Primijenjeni na Vodenjacke teme: humanost/ nehumanost, ljudska prava, tehnoloski napredak, internet, virtualna drustvenost, umjetna inteligencija, robotika, genetika, alieni, hijerarhija/nacin poslovanja, struktura drustva, sistemi transporta, zracni promet, komunikacija, big data, 5G, 6G, udruzivanje oko /zajednickih ciljeva / zabave / razmjene ideja i vjestina. Ne zaboravimo i naj Vodenjacku aktivnost – revolucije. Period izmedju 1777. i 1799. kad je Pluton zadnji put bio u znaku buntovnika znacajno se podudara s podrivanjem i unistenjem tadasnjih drustvenih postavki.

Dakle transformaciju drustva u Vodenjackim temama (koju mozemo zvati cetvrta industrijska revolucija kao oni Davos fanatici koji “znaju bolje”) necemo vidjeti u ozujku nego postepeno.  Ako ovo citate prezivjeli ste Saturnovo trogodisnje prizemljenje u istom dijelu neba: znate sto je socijalni inzenjering, ne slijedite pravila koja nemaju smisla, i znate stati s virtualom (dok jos imate feeling za ljudski kontakt). I takve uzemljene vas ni Pluton nece izbezumiti. 🙂
Ipak, u ozujku 2020. kad je Saturn zagazio gdje ce sad doci Pluton, naucili smo i da prvi stupanj Vodenjaka ima potencijal za drasticno i shockantno. Stoga ovog proljeca budite svjesni barem vlastitih ili prirodnih destruktivnih (Pluton) vibracija (Vodenjak). 


SECER NA KRAJU  

U svemu ovom ne zaboravite ljepsu stranu zivota. Venera u Ovnu je ono kad obnavljamo zdravu sebicnost. Ako niste sasvim zaokupljeni sobom i svojim zeljama i u stanju ste slijediti savjet: fitness je sad zdraviji izbor od brzih osvajanja. Spontanost u zeljama i kreaciji (situacija, kontakta, potomaka) do 16.3. neke ce izbaciti iz starih okvira, a neke ubaciti u situacije gdje u vecoj mjeri mogu biti ono sto jesu. Nakon 16.3. Venera je “doma” u znaku Bika. Zelje, zakon privlacnosti, senzualnost i atrakcije su od tad (do 11.4.) jaci. Ta manje nabrijana Venera ce dati sve od sebe da nas na ugodniji nacin navede na ono sto nam treba i spoji s kime treba. I gle podudarnosti – i ona je najaktivnija u najzanimljivijem dijelu ozujka. Pa u svemu sto ce trebati popratiti oko 21.3. budite budni i za “sudbinske” scenarije / izbore u temama srca i love. Tad i oko 30.3. (kad se Venera poravna sa Uranom) ponovno ce biti “izbacivanja” i “ubacivanja”, ali ce ta biti promisljena i orjentirana prema stabilnosti/sigurnosti.

Sretno!

 

🙂