Psiha (i Eros)

 

Psiha (i Eros) – Svijest i Strast 

Lelujanje i mijesanje dimenzija Neptun festa ove veljace je idealno za bavljenje apstrakcijama s multidimenzionalnim znacenjima, stoga nastavljamo U ime ljubavi. Tamo ste saznali da su asteroidi bitni i prije nego nam padnu na glavu, upoznali ste za cime vam tijelo i dusa zude (Eros), a sad je vrijeme da upoznate ljubav Erosovog zivota. Onu na koju je bog Ljubavi “pao”- Psihu.  Jer Strast bez Svijesti ili Svijest bez strasti.. meh..    
Njihova prica je jedna od najboljih na Neptun temu kako ljudske duse mukom dolaze do razumijevanja ljubavi, ali i na temu da ljubav dovodi do cilja. 🙂

Prvo ono opipljivo – asteroid Psiha
je asteroid broj 16 – jedan od deset masivnijih kamencica koji orbitiraju skupa s nama oko Sunca. Jako vrijedan kamencic jer obzirom na sastav platine, zlata, zeljeza i ostalih nama vrijednih metala daleko nadmasuje vrijednost svih resursa nase planete (zato NASA najozbiljnije planira ekspediciju tamo 2020.). Putanja asteroida Psihe izmedju orbite Marsa i Jupitera astrolozima je indikator toga da je osjecamo i osobno (Mars) i da je korak prema drustvenom razvoju i osjecaju smisla (Jupiter).   

Tko je PSIHA?
Na pocetku (stari Grci naravno) Psiha je uopcila znacenja dusa, um i dah. Prilicna apstrakcija. Prica Psihe “bozice duse” (sto je moralo biti zasluzeno) isto je sve samo ne jednostavna a pocinje sa njom kao jednom od nas smrtnika ..
psiha

Psiha je bila prelijepa ljudska dusa koja se priblizila bozanskom, pokazala kao labilna, razapeta izmedju ljubavi (prema Erosu), zadovoljstva tijela i povodljivosti uma.

Koka je pritom uspjela ozlijediti sebe i drugog, prihvatila pokoru, nastavila voljeti i traziti nacin da se vrati u milost i krenula (prisilno doduse) teskim putem izgradjivanja sebe. U kompletniju osobu. Dostojnu Ljubavi (a ne samo slijepe zaljubljenosti) pa tako i besmrtnosti.

Na pricicu cemo se vratiti, ali ovdje bi vec mogli primijetiti kud to vodi – da mir i happy end (potpunu i stabilnu uniju sa drugom osobom) postizemo tek kad nam je Psiha cjelovita – kad integriramo sve svoje djelove.

Astro pogled na Psihu
Ovom asteroidu za cijeli krug treba pet godina te je u jednom znaku cca pola godine. Znaci svi rodjeni u vasoj godini imaju Psihu kao vi ili u susjednom znaku pa njeno suptilno operiranje/znacenje mozete izdvojiti/pojasniti i tako da promotrite generacijska grupiranja na bazi simpatija ili idealizma (najupadljivije tijekom srednje skole/studija).
Stotinjak godina koliko se za Psihu zna je premalo za iskristalizirane teorije kakve imamo o ostalim nebeskim tijelima. Dakle ovo tumacenje je verzija by Ariel; ono sto po mom iskustvu “drzi vodu”. Pocevsi od onog sto se vidi i u karti trenutka pronalaska asteroida (da, i oni imaju svoju kartu rodjenja). Naici cete na tumacenja da Psiha predstavlja razumijevanje/integraciju ali tek nakon raspada po svim tockama (treba li reci zbog ljubavi?). Ni kad povezuju Psihu 16 i tarot kartu 16/Toranj ne sluti na veselo. Ali nemoramo biti unisteni da bi upoznali uzvisenu Ljubav. Samo trebamo biti vise. Svjesni. Kad ste svjesni u polju u kojem vam je simbol Bozice duse –  ukidate dramu u korijenu (samo pretjerano prizemljeni privlace dramaticna iskustva koja ce rastresti duh, um i dah da se potakne razvoj.

Psiha u astroloskom smislu otkriva vas kapacitet za samospoznaju, integraciju sebe, podizanje vibre svih djelova osobnosti i vrstu ujedinjenja kojoj tezite s drugima .. Znate onu hit new age direktivu  “budite najbolja moguca verzija sebe”.. E tako gledajte Psihu.
Kao simbol ljudskosti u njenoj prelijepoj cjelovitosti. Mogucoj. Njen polozaj ne opisuje ono sto vas cini fizicki atraktivnim kao Venerin polozaj, nego vas potencijal ljepote kakvoj je i Venera zavidjela tj. kakvi ste kada podignete vibraciju.

Psiha i Eros 
moja verzija ;-). Duzu verziju koja ce vas nagnati da dodjete do osobnog shvacanja ovih pojmova imate ovdje. Pomoci ce da prepoznate nijanse duse i seksualnosti koje ovi simboli predstavljaju i da to dvoje lakse ujedinite u sebi (i sretnije ih kombinirate sa bilo kojim dijelom Drugog).
Dakle On Bog ona smrtnik. Ljepota, dobrota, gracioznost, plemenitost Psihe je bila tolika da Afrodita/Venera nije to mogla podnijeti. Poslala je sina Erosa da je makne, a on maknuo za Psihinom ljepotom (navodno se bocnuo na svoju strelicu), poveo je u bajku i drzao je kao malo vode na dlanu. Izoliranu od svega i pod uvjetom da ostane anoniman – da se druze samo u okolnostima (mraku) u kojima nece vidjeti djelove koji bi otkrili njegovu pravu prirodu. Krila valjda.. iako zanimljivi su crtezi iz davnina gdje Psiha otkriva donju polovicu Erosovog tijela a ne lice.. a spominje se i zmijoliko cudoviste (svaka epoha ima svoju pornografiju). Sugestija oko ljudskog nepovjerenja u odnosu na vlastite strasti/seksualnost (Erosa)?
Iako se u bajci (uvjetnoj) ispunjavala svaka njena zelja, Psiha je zudila za potpunoscu odnosa do opsesije i pokvarila sklad (nepovjerenjem prema vlastitom srcu i pusenjem tudje negativnosti). Tu zaplet dobija triler elemente: Venera Psihi postavlja cetiri (nemoguca) zadatka kojima ce dokazati ljubav, od kojih je finale bio silazak u Had po serum ljepote. I tu je Psiha opet pokazala svoju ljudskost. Ovaj put sujetu – nije odoljela iskoristiti priliku da se uljepsa (prosla je sve te neugodnosti a pred udajom je ;-)). I opet drama. Ali i zasluzeni happy end – trajna ljubav sa Erosom (nakon nebeske intervencije).

psihaSigurno uvidjate paralelu sa iskustvom zaljubljenosti: fascinacija uz svjesnu i nesvjesnu selektivnu iskrenost, spajanje, velika ocekivanja, sabotaza, realnost, priznanje ranjivosti.. te onda teski put do istinske ljubavi koji vodi kroz testiranja i izvlacenje maksimuma iz razlicitih djelova sebe da bi se dokazala vlastita cjelovitosti (koja je vrijedna neceg tako uzvisenog kao sto je Ljubav)..

U nasa moderna vremena mnogi ce odustati na tom putu cim dodju do problema.. a neki ne krecu dalje ni 20 godina nakon gubitka ljubavi. Ima i onih koje cijeli svemir preklinje da se bave prvo sobom (serijom nezadovoljavajucih veza slicnih scenarija). 

Par zakljucaka moje Psihe: Eros ima svoje uvjete (i krila da odleprsa) a Psiha je sklona praviti problem gdje ga nema. 😉 Kad dosegnes nesto vrhunaravno shvati to kao “nesto vise”, njeguj to i ne trpaj iskustvo u svoj ili tudji kalup.
Ukoliko ne dosezes “nesto vise” – dovedi se u red (tako da postanes “najbolja moguca verzija sebe”. Ako se i neslazete s mojim smislom, sloziti cete se da teski zadaci prate ljudski rod od pamtivijeka. Neke od njih je zaista bolje izbjeci.. ali kad se radi o Ljubavi – znate da se isplati..

Krenite u ime ljubavi od lociranja ovih zanimljivih kamencica .. gdje su bili Eros i Psiha kad ste dolazili na ovaj svijet? Proucite ih, prepoznajte, probudite, uskladite, ujedinite i onda razmijenite s nekim.. budite vlastita “intervencija odozgo” . Happy end ovisi o Vama. 

Javite mi ako vam treba pomoci da poslozite ove Grcko/Rimsko/astroloske pojmove u praksi vaseg zivota. Pohvalite se kako vam ide, jeste li iskusili uniju u kojoj ste morali iz bajke, lutati bespucima, traziti pomoc, s kakvim Erosima i Psihama najradije opcite .. i uostalom sto god vam padne na pamet. 🙂

Sretno!