Valentinovo 2017 – Lilith u Strijelcu

Docekali smo astroloski poklon “odozgo” za Valentinovo 2017. Ulazak Lilith u znak Strijelca je promjena kakvu nismo iskusili od 2008. Nakon osam godina i deset mjeseci Simbol divljeg slobodnog duha koji se neda zarobiti i zadrzati ulazi u znak koji je poznat po divljaluku i slobodi. Sto mislite.. hoce li sloboda biti vazna tema?

Ako Lilith svrstavate u “sukubus” ili vampir kategoriju niste isli dovoljno duboko i unazad.
Jos su Sumerani pricali njenu pricu. A kad se nesto vuce jos od Gilgamesha, zasluzuje duznu paznju. Sve te mastovite pricice iz davnina su price o nama. Tako i ta najstarija prica o Svetom Huluppu Stablu. Gdje regularna zenska energija predstavljena Inanom inicira sjecu Svetog Stabla koju je Lilith zvala domom. I Lilith ostaje “tamo” – u prirodi. Slobodna od uredjenosti, ūüėČ Naci cete i kabalisticku verziju, pa katolicku i hrpu varijacija slicne simbolike koliko hocete posvuda po svijetu. Mozete ih prouciti sve ali kako god okrenes, u civiliziranom drustvu ONA je uvijek istjerana, prognana i potisnuta.
I, zbog iskljucenja je, (kako to vec biva sa svim rebel-ima, jos divljija. I jos opasnija prijetnja (patrijarhatu koji je zdusno radio na tome da je prikaze kao cudoviste koje ubija djecu i sise energiju).
Bogatstvo ovog arhetipa vidi se i u tome da je povezan sa svim elementima u prirodi: kod jednih sa zrakom (dahom), kod drugih je stvorena od zemlje, kabala kaze da se hrani vodom a da juzni vjetar siri njen utjecaj, a najcesce se prikazuje kao vatra (vatrena donja polovica tijela i vatreni mac istine). Mudrost arhetipa predstavljena je sovom, misticnost crnom mackom ili psom, kapacitet transformacije zmijom, moc zmajem. Njena prica je prica nase povezanosti s vlastitim instinktima. Sa slobodnim/divljim/seksualnim u nama. Koje je neodvojivi dio svake price postanka. Ali ipak je odvojeno. I potisnuto dovoljno da se moze zivjeti “normalno”, ali nikad toliko da taj dio prirode nestane potpuno. Nikako da se prestane ubacivati u regularni zivot (kad je najmanje zgodno).

Prijemnik za ovaj kompleksni simbol/arhetip je pozicija Lilith u vasoj karti rodjenja.
Astroloska Lilith kojom se ovdje bavimo nije asteroid i nije tu i tamo vidljivo nebesko tijelo. Ovu na koju ja mislim izracunati ce vam Astrolog u Samootkrivanju i pokazati je simbolom malog tamnog Mjeseca . Radi se o najudaljenijoj tocki Mjeseceve orbite gledano sa Zemlje. Kroz zodijak naravno. Tocka s toliko simbolike i toliko moci da je to tesko za shvatiti dok je ne vidite na djelu: kad vidite da ponavljate sadrzaj iz ponude upravo polozaja Lilith u znaku gdje je bila kada ste rodjeni.
Zna biti smijesno kako sve mi ljudi negiramo taj svoj dio. I zalosno kad se vidi koliko ga zapostavljamo. I koju stetu cini i nama i drustvu to sto smo odvojeni od sebe i majke Zemlje (Lilith kao tocka povezivanja Zemlje i Meseca).  Sljedeci post ce vas odvesti dublje a sad da skratimo:
 Znak u kojem vam je ta tocka opisuje na koji nacin potiskujete ili koristite svoju instinktivnu prirodu.
Ukljucujuci sto je s korjenskom cakrom, kakva iskustva privlacite, kakve provokacije (i ljude) dozivljavate da bi se povezali sa svojom seksualnoscu i Prirodom opcenito. Daje vam sliku o tome sto vam stimulira nesputano izrazavanje pa time i kreativnost. I o tome sto mozete dosegnuti kada taj dio sebe integrirate i dalje razvijate. Jer u najvisoj vibraciji Lilith se ocituje kao miks intuicije i instinkta koji mozemo zvati visom inteligencijom (i koja pridonosi maksimalnom koristenju svih ostalih potencijala).
Prilike za budjenje na ovom planu dolaze nam preko fatalnih privlacnosti i slicnih provokacija (koje patrijarhat ne odobrava). I u njenom ritmu. Kojeg pratimo prateci njenu setnju kroz zodijak.
Pogled unazad: zadnjih cca deset mjeseci nesputani duh i instinkti bili su izrazavani kroz vibru Skorpiona. Od sredine svibnja 2016. nasi instinkti su dobili na intenzitetu, ali u skladu sa misticnom prirodom tog znaka podrzano je njihovo zadrzavanje ispod povrsine. Vulkan u nama je aktiviran ali za velike promjene smo trebali jaci podrazaj. Vecu  krizu povjerenja, posjedovanja, podrske, dijeljenja imovine, intrige, ili seksualni skandal, demonstraciju smrtnosti, mogucnost gubitka (osobe, imovine, ljubimca). Opsesija, kontrola, ljubomora i samodestruktivnost su bili intenzivirani.. da bi bili prevladani. Sve u svemu ne bas lake teme. S kojima upravo zavrsavamo.
Za vas kojima se usporedjuje: pogled jos vise unazad otkriva njen boravak u Vagi (od kolovoza 2015. ). Tamo je pokrenula vise odstupanja od pravila i snazna povezivanja na bazi instinkta /produzenja vrste. Logika i teznja za savrsenstvom Vage je malo pala u drugi plan.

I evo nas na sljedecem prijelazu. Ovaj poklon za Valentinovo 2017 . tj. prelazak Lilith u znak Strijelca najavljuje valentinovo 2017 - Lilith u Strijelcupuno manje mistike, tajni i potiskivanja bilo cega u sljedecih deset mjeseci. Vise lova/akcije motiviranih instinktivnim zeljama. Vise proaktivnog djelovanja za oslobadjanje, vise nagona za povratak prirodi na sve moguce nacine, jos strastvenije angaziranje u bilo cemu sto vas inace odusevljava (teme tog polja gdje vam je Strijelac).
Lilith ovdje voli pretjerivati, inspirira eskapade, stereo avanture i galopiranje kroz iskustva stilom divljeg kentaura. Ali najvise voli slobodu. Nezavisnost i nova iskustva postaju fetis (sve dok i to nepocne gusiti ;-)). Najbolja strana i najveci potencijal ovog tranzita su inspiracija na sirenje vidika ucenjem i novim iskustvima. I otvoreno i hrabro zauzimanje za sebe.
Ovo vam se nudi u dijelu zivota gdje ste upravo prezivjeli ozbiljnu godinu Saturnove discipline. To je jako vazno. I to sto Jupiter naglasava ekspanziju povezivanja, a Uran sve to provocira dodatnim nabojem spontanosti i faktora iznenadjenja.

Pogledajmo buducnost onako kako Vam ja zelim da je kreirate:
ojacali ste strukturu tog polja zivota i sada na dobre temelje dolazi infuzija Vatre. Nudi vam se potencijal mocne nadogradnje oslanjanjem na iskonsko zensko/prirodno u sebi. Energije Mjeseca i Zemlje uzdizu vasu baznu energiju i (nakon sto vas je Saturn prizemljio i ohladio) dobijate prilike za izrazavanje sebe (pozitivno samozapaljenje za koje je vec veljaca idealna). Kako se budete navikavali na probudjeni duh, tako ce vam se mnoziti prilike (na vrlo osobnom planu) za odusak i istovremeno ucenje i sirenje vidika.

Ako je vasa Lilith zatomljena i pod represijom, ovaj njen tranzit cete brzo primijetiti po
sve cescim pobunama. Protiv kalupa, dogme, stagnacije. Po provokacijama i iskusenjima na svakom koraku. U godinama kada Lilith tranzitira znak Vatre seksualne avanture su ucestalije. Kada se radi o vatri skitnice zodijaka Strijelca (rekli smo do studenog 2017.) onda su duboko instinktivne privlacnosti i epizode vracanja Sebi cesce na putovanjima, fakultetima, u knjiznicama, sa strancima, sa osobama druge vjere ili druge rase. Prirodan slijed bi bila ekspanzija nudizma, napredak seksualnog obrazovanja, manje licemjerja, vise izlaska iz ormara i bolja integracija seksualnih manjina. Borba za zastitu zenskih prava i prirode postaje ekspresivnija i ucestalija. Kao i erotski snovi, druge zene, vanbracna zaceca, migracije motivirane strascu,  ili ideologijom..

Slusajte juzni vjetar.. da cujete kad vam sapne da je vrijeme za avanturu oslobadjanja. To je Njen glas. Ukoliko se sretnete sa njenim kuririma: sovom, crnom mackom /psom, zmijom ili paukom.. razmislite o okolnostima u kojima vas je “kurir” nasao. Gdje ste se mozda previse odvojili od Prirodnog i iskrenog? I, za svaki slucaj: ako sretnete divlju macku, noja, zmaja ili jednoroga ūüôā onda bez sumnje mozete smatrati da vam je Lilith osobno urucila pozivnicu za najvecu promjenu zivota.
Postujte stare pricice, ima tu nesto. Osjetite promjenu koju donosi Valentinovo 2017. i ostatak veljace. Upoznajte se s Lilith i vratite se Sebi. Napravite to prije kolovoza kada ce njeno mimoilazenje sa Saturnom donositi teza iskustva (onima koji se opiru sirenju vidika). A vi koji ste inace divlji, Vi probajte ne planuti kao sumski pozar. Odrzite toplinu i svjetlo i dijelite ih s drugima.