Venera retro 2023

Venera je u noci (u 3:33) zapocela retrogradnu fazu. Dvadeset minuta kasnije i Sunce je krenulo za njom da osvijetli i dodatno podgrije dio zivota gdje zivite princip Lava (i u kojem ste prvi put nakon 2015te blagoslovljeni sa produzenim boravkom/kreativnoscu Venere).
Kao sto se u sezoni Raka koju smo upravo zavrsili vracamo na pocetak zivota (da osjetimo korijene i stabiliziramo temelje), tako se s Venerom retro vracamo “na pocetak” na razini srca. Njen silazak s vecernjeg neba i transformaciju od vecernje u jutarnju zvijezdu, mi prozivljavamo kao cetrdeset (i tri) dana revizije, preispitivanja vrijednosti / samopostovanja / samoizrazavanja. Dobro nam otisla ..i dobro nam dosla istrazivanja i eksperimentiranja sa drugacijim pristupom  onome sto iz osobnog kuta zivot cini ljepsim i vrijednim zivljenja.
Dakle, glavno/najbitnije dogadja se u nama. Kad to znate – lakse je podnijeti ono sto ce se dogadjati oko vas. Venerina sporost u neobicno dugom (11 dana) iritantnom odnosu s Neptunom i s Plutonom znaci da ce vecini tesko biti definirati osjecaje .. ili sto to tocno sad nekako ne stima / ne ispunjava. Neupuceni ovu konstelaciju (takozvani “prst bozji”) mogu dozivjeti kao osjecaj totalnog nerazumijevanja i iskljucenosti. U tolikoj mjeri da krenu naopako (kontra vlastitih ili/i tudjih vrijednosti) ili se povuku uz ili bez izgovora. Ako vam netko sad kao izgovor ponudi zdravstvene smetnje – vjerujte. Jer osim “prsta” smo u danima kad je i Chiron vrlo jak (jer i on krece retrogradno)..te je povezanost onoga sto se dogadja na psihickom planu i tijela primjetnija nego inace. 
Dok je Venera “underground” vanjska pozornica obicno ukljucuje da u prvi plan dolazi nesto od prije; karmicki partneri, bivsi/bivse, stara prijateljstva, ono sto nas je nekad zabavljalo / inspiriralo. Mozete naci izgubljene vrijednosti (pa i zagubljene vrijedne predmete). Pojavljuju se i sasvim nove atrakcije (ne-obicne). Ponavljaju se ponude za zaradu / kreativne projekte / produzenje vrste (plodnost izrazena oko susreta Venere sa Suncem 13.8.).
Ako vas ova Venera negdje zulja (imate planete u Skorpionu, Biku, Vodenjaku) nesto se mijenja oko kolicine paznje / priznanja / love / strasti. Vasa reakcija (pa reakcija drugih na nju) je ono sto ce navesti na sustinu problema.
Kako izbjeci suvisnu dramu: drzite se onih starih “nije zlato sve sto sja” i “ne bisere pred svinje”. Pustite da se pokaze sto vrijedi a sto ne .. jer hoce (u poucnim tjednima pred nama). Ne odricite se nikog preko novina/drustvenih mreza.. nece upaliti .. svi ce biti zabavljeni vlastitom pricom. A mozda vam taj netko nece vise ici na jetru sredinom kolovoza kad predjemo pola retro faze. Nemojte na sva zvona objavljivati romansu stoljeca, ili njega ili nju upoznavati s roditeljima (ili djecom) .. posebno ako se znate samo od lipnja. Ne unistavajte nista sto ste kreirali. Ne budite preponosni u ljubavi, niti uvredljivi u odnosu na vlastite potomke. I pazite na djecu (i na novac) vise od minimuma 8.i.9.8. kad se ponovi Venera/Uran kontakt kakav je uznemirio oko 1.7.  Ako vas se nista od ovog ne bude ticalo jer ste sretni, zdravi i zadovoljni – budite zahvalni. I sirite pozitivu.:-)
Osim “nje”, i Chirona, i pocetka sezone Vatre, danas nam Uran ima nesto prenijeti preko Merkura. Vremenski uvjeti, situacije/razgovori/poruke, buka ili bubice u elektronici imaju tendenciju da poremete ritam, iznenade (i shokiraju). Tik uz Merkur je i Lilith.. sto podize level zanimljivosti nedjelje na desetu. Ne zelite skandal – ne bavite se intrigama, a u zabavi budite svjesni publike i nadzora. Odlican dan za razgovor sa sobom i dogovor sa svojom “tamnom stranom Mjeseca” (oko prihvacanja i izrazavanja animalne strane).