Chiron u Ovnu – na prvi pogled

Chiron – neobicno nebesko tijelo vrlo vrijedno paznje 17.travnja ostavilo je znak Riba iza sebe i naslo se u znaku Ovna. Promjena u kolektivnoj svijesti koju ovo nosi je zasad suptilna ali je vrlo vazna, a osjecali se vi ili ne kao dio covjecanstva.. primijetiti cete razliku u sebi.
Gledajuci Chiron kao simbol ranjivosti i boli, Ribe kao “sve ujedinjeno”, a Ovna kao jedinku (koja se bori) mogli bi zakljuciti da upravo prelazimo iz nekoliko godina univerzalnih muka u.. desetljece osobnije patnje. Sto je zakljucak koji stoji… ali je samo jedna dimenzija price.. necete se valjda zadrzati na toj?! Usmjerite se radije na simboliku Chirona kao kljuca evolucije (promjenom percepcije, podizanjem vibracije).

Ako ste prateci Ariel prihvatili da nebeski putnici imaju veze s nasim zivotnim putima, poslusajte i sugestiju: ako razumijete princip kojem je vrijeme da nam udje u svijest, i radite s njim umjesto da se opirete ili ga negirate – preduhitrili ste negativne manifestacije energija koje astrolozi najavljuju. Ako vam je i vrijeme za neki “intenzivni tecaj”, razumijevanje ce vam pomoci da brze reagirate i sanirate stanje. I da osvijesteno okrenete vodu, energiju, kentaura (sto god naislo) na vlastiti mlin.
Zato cemo o Chironu sve dok ga dobro ne upoznate..  navodeci vas da uz malu pomoc izvedete ovo sto je on odlucio povratkom u znak Ovna nakon pola stoljeca: prestati sa “jadan ja”, “ zasto ja” ili “zasto ne ja” i tome slicno.. i postati borac/pobjednik tamo gdje nikad do sad nije bilo uporista. 🙂
Radi se o simbolu integracije (bozanskog – humanog – animalnog u nama) i razvoja. O tocki enormnog potencijala jer u njoj najprije mozete dokuciti (i aktivirati) vezu izmedju tjelesnog, emocionalnog, psiholoskog i duhovnog. Chiron pokazuje gdje nastojeci iscijeliti sebe iscjeljujete druge. Gdje pomazuci drugima vidate svoje rane. Nazivamo ga i portalom percepcije ili “dugin most”: u ovoj (Saturnovskoj) realnosti trpimo li ga trpimo.. a Chiron (s putanjom izmedju Saturnove i Uranove) predstavlja izlaz – most – precicu na razinu vise vibracije (znanja/spoznaje/slobode koju predstavlja Uran). A sto ono ljudska vrsta jos od najstarijih pricica dokumentira kao precicu do spoznaje? Bolna iskustva.

Stoga u praksi (spusteno na grube osnove) POLOZAJ CHIRONA pokazuje:
traume (iz djetinjstva ili drustvene), gdje je uvjetovanje izvana (zanemarivanje,“moras”ili “ne”) palo puno teze nego u Saturnovoj zoni. Jer je pogodilo tamo gdje smo posebni, neukrotivi i brilijantni na svoj unikatni nacin. Dresura je ostavila posljedice, a nikakvu potvrdu da smo dovoljno dobri, a kamoli da smo dovoljno dobri zbog nas samih. Znak i polje Chirona u natalnoj karti pokazuju gdje je tesko iskorijeniti osjecaj nevoljenosti, napustenosti, izdaje, uskracenosti, srama, krivnje, smanjenog samopostovanja. Koji, ako nisu osvijesteni, vode prema negativizmu te problemima (u odnosima, radu, tijelu). Nekad je bolno zariste zatrpano duboko, a nekad je Chironov pecat i tjelesno vidljiv (odlican primjer Chironovskog lika s malih ekrana, s malo previse cinizma doduse – Dr House).

Nekad je kod onih sa prominentnim Chironom osjetna “aura” zrtve ili duhovnog spasitelja, ili na njegovu snagu ukazuje profesija (psihologa, terapeuta, trenera, odgajatelja, ucitelja, njegovatelja, lijecnika, joga majstora, umjetnika) .. a nekad je “vidljiv”kao crna rupa nezadovoljstva koja prati one koji svoje rane zapustaju umjesto da ih obrade da mogu zacijeliti. Za objavu dubljeg pogleda i tumacenja svih polozaja Chirona cete se strpiti .. do tad pogledajte sto nam nudi njegov aktualni tranzit ..

CHIRONOV korak iz znaka Riba u znak Ovna najavljuje kolektivni (i osobni) pokret od Ribljeg iscekivanja spasa i trazenja kljuca za potpuniju srecu poniranjem u sebe i razvojem duhovnosti, prema Ovnovski hrabrom iskoraku uzimanja u ruke kljuca vlastite evolucije. Na pragu smo devet godina suocenja sa vlastitom ranjivoscu i njenim porijeklom na puno izravniji nacin. Bez anestezije (kojoj smo pribjegavali zadnjih osam dok je Chiron bio u Ribama) brze cemo se suocavati sa svojim oziljcima i boljkama. I puno aktivnije izrazavati nezadovoljstvo kada nam stanju na zulj. 😉
Proces osvjestenja i integracije koji ce ovo pokrenuti ticati ce se price koju prica vas natalni Chiron (sto zna biti prica koja prati obitelj iz generacije u generaciju). Poslozeni ste i sve vam stima? Svaka cast. Ali ako vas smeta nevidljivi hendikep koji svi imamo te ste voljni krenuti Chironovim tragom – docekali ste najbolji trenutak jer Ovnova vatra/koju u prirodi vidite pocetkom proljeca  pogurati ce prema znacajnoj promjeni percepcije i procesu iscjeljenju onoga sto vas najvise boli. Saznati cete sto vas (zbilja) cini snaznim i zaboraviti ulogu zrtve. Ono sto nece uhvatiti ritam sa vasim upotpunjenim bicem – ispada iz igre. I imati cete dovoljno vremena da utvrdite da je biti “onaj koji jesam” – imperativ. I sasvim dovoljno.

Ogromna razlika energije kraja i pocetka zodijaka je garancija VELIKE promjene u dozivljavanju onoga sto simbol predstavlja, ali 2018ta nas u tu promjenu uvodi lagano. “Probno” upoznavanje Chirona u Ovnu traje od 17.travnja do rujna. Tada slijedi retro relapse u neodredjenost Riba, da bi se u veljaci 2019. ponovno krenulo s petljom za rasterecenje. 

chiron u ovnu
godine tihe patnje dolaze kraju

Kako je Chiron preplivao kroz Ribe
Kolektivna znatizelja, povrede i poticaj na integraciju zadnjih 8 godina bili su povezani s Ribama. Uz Chiron i Neptun koji se razbaskario u svom domu senzitivnost je presla sve granice.  Pitanja bogu i narodu “ima li te”, “zasto sam uopce rodjen”, “jeli ikome stalo do icega” su sve cesce postavljana a sve rjedje izgovarana.. Bolne teme su bile: priroda, voda/more, vjera, ovisnosti, psihicko zdravlje, institucije, bolnice, iluzije, neutemeljena ocekivanja/snovi. Pojacanje emocija znacilo je i pojacanje negativnih osjecaja (srama, krivnje, straha) sto su mnogi eskivirali osamljivanjem, predajom, izbjegavanem odgovornosti prema sebi. Linijom manjeg otpora i iluzornim kontaktom drustvenih mreza umnozila se masa koja odbija primiti i dati ljubav, hibernira u svojoj negativnosti razocarana svim i svacim, i zamjenjuje izvornu bol sa patnjom koju generiraju izbjegavanjem suocenja. Besmisao se otupljuje alkoholom, sedativima, opijatima, a praznina se trpa trenutacnim zadovoljstvima (hranom, sapunicama, virtualnom stvarnoscu) ili tempom koji nedozvoljava samopromatranje. Slobodno mi recite da pretjerujem – dosli smo do momenta kada je sve bolje od sutnje ;-).

Ali ..bilo je i napredka. Vas koji ste bili spremni za prelazak preko duginog mosta su (od 2011. do sad) zanimanje ili kriziranje  vodili prema trazenju lijeka mirom, duhovnim disciplinama, tehnikama samopomoci, radom sa terapeutom, shamanom, mentorom.. Sve dok razumijevanje nije pomoglo da suosjecanje prema drugima usmjerite i prema sebi. I nadjete neke nove snove :-). Veliki poticaj na iscjeljenje/razvoj smo imali u proljece 2017te.. nadam se da ste ga prihvatili (tog procesa se mozete podsjetiti ovdje).
U recenom razdoblju joga, alternativa, duhovne i samoodrzavajuce zajednice, “of the grid” ideje, koristenje marihuane, ayahuasce i psihodelika popularizirali su se slicno 60-tima kad je Chiron zadnji put bio u Ribama. Rodjeni od 1960-61. do proljeca 1968. – vase dusevne rane su povezane sa gore spomenutim temama. Kao i proslim zivotima, prednatalnim traumama, fantazijama, snovima, izolacijom, nocnim morama..  (mame: isto vrijedi i za klince rodjene od 2010./2011. do ovog travnja).. plus naravno znacenjem polja u kojem vam se Chiron nalazi i njegovim aspektima sa ostatkom natalne karte.

chiron u ovnu
Chiron+Ovan: jaka/brza bol prirodniji izbor od tihe patnje

Kada govorimo o sljedecih devet godina tj. o CHIRONU U OVNU – kolektivna znatizelja, povrede i poticaji se ticu svega sto nam je od 2011. nastojao probuditi Uran: svijest o sebi, svijest o tijelu, seksualnost, identitet, seksualni identitet, pravo na zivot, nagon za prezivljavanjem..    Chiron stize da iscijeli traume nasilja, stresa, naoruzanja, terorizma… tako da prvo pojaca bol, sram, nesigurnost, komplekse inferiornosti i neprihvacenosti vezane uz simboliku znaka i njene devijacije.

Kako se radi o Marsovom znaku jasno je da ce u fokus doci ranjivost (i iscjeljenje) muskog principa. Ratnika, heroja, vodja, sportasa, oceva, muzeva .. ali i svaki debalans muskog principa kod zena. Kad ovome dodamo Mars retrogradan u Vodenjaku tijekom ljeta..  to obecava vrlo zanimljive i produktivne scenarije.

Kod onih koji potpuno negiraju neugode koje su ih formirale, doci ce do aktiviranja potisnute ljutnje. Nesvjesni bijes vodi povecanju mase nabrijanih koji ce se, ako su uz nesvjest i nezreli, obracunavati eksplozivno i buniti rusilacki. Porast nasilja u godinama pred nama je logican zakljucak, a i kriminala jer kombinacija nestrpljivosti i straha da se dobre stvari nece dogoditi (nikad ili ne dovoljno brzo) mnoge ce odvesti na tu stranu.
U rizicnu skupinu u svakom smislu stavljate se pretjeranom samovoljom, agresivnoscu, kratkorocnim razmisljanjem i nerazumnom aktivnoscu/trosenjem psihe i tijela. Znate onu groznicavost s kojom Ovan pici kroz zivot… ? Sasvim logicna za prvi znak – prvi i tko zna jesu li dobrodosli.. samo snazno osjecaju da je svijet natjecanje i borba i da im nema opstanka ako budu neaktivni..  E to (takvo ponasanje) nam se moze obiti o glavu. Doslovno tj. tjelesno: ozljede glave, nesrece,  ili kao problemi slabosti/krvi, mozga, migrene, sa sinusima, vidom. Ako ne znate za humano i obzirno koristenje tijela i volje – prihvatite dugin most da pomognete sami sebi – ukljucite razum, educirajte se, usporite, promatrajte svoje reakcije..
U godinama Chirona u Ovnu  na dnevni red ce doci i bilo kakav uzmak od zivota. Govorimo o problemima onih koji su zbog povrijedjenosti (od strane voljenih, drustva, okolnosti) zapeli u drugoj krajnosti tj. represiji Marsa: depresivnosti, defetizmu, nemanju svrhe, nedostatku ciljeva, nespremnosti na djelovanje, neodlucnosti, manjku motivacije, zapostavljanju zdravlja, zakrzljalosti inicijative, zavisnosti o drugima ili u ovisnostima.

Tice li se vas osobno ovaj Chironov transfer? O da. Cak i ako vam ne dodiruje nista u natalnoj karti negdje vam (u polju u koje vam pada sami pocetak Ovna) unosi svoju pricu i sada (privremeno) i nakon 18.veljace 2019. (trajno) osjetiti cete ovaj prodor iz emocija i sna u ljutnju i akciju. Mozda vec primjecujete da bi najradije lupili nekoga kad vas manipuliraju (izazivanjem osjecaja da se morate ispricavati sto postojite)? Ili da vas jace raspaljuju pitanja kao sto su prava (i patnja) pojedinca, mladih, zrtava nasilja..  Dovoljno je da obratite paznju na vlastitu promjenu “tona” kad krenu misli s kojima bi se prije bacali u depru..  I da budete budni za sljedeci nastavak ove price. 😉 

Znatizeljni, zabrinuti ili vec iskusni istrazivaci sebe kojima bi dobro dosla strucna analiza Chironovog polozaja ili nepristrani pogled na bilo sto ste prozivjeli, ugledali, procitali ili naslutili: kontakt imate – javite se s povjerenjem.

🙂